Integrare, socializare si fiestas

Noapte magică cu însemnătate – Sânzienele

Noaptea de 23 spre 24 Iunie este una specială. Magia, creștinismul și tradiția se reunesc într-o combinație rafinată. Acestea creează o sărbătoare care simbolizează cultul Soarelui, respectiv solstițiul de vara și nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Este de menționat faptul că, în realitate, solstițiul de vară are loc în noaptea de 21 spre 22 Iunie. Atunci când avem parte de cea mai scurtă noapte a anului.

Odată cu trecerea secolelor, prin influența creștină, ambele festivități au fost unite devenind o sărbătoare comună. Au astfel naștere la ceea ce știm astăzi drept sărbătoarea Sf Ioan Botezătorul, Sânzienele sau Drăgaica în România. Iar în Spania și înCatalonia denumită Fiesta de San Juan la Nit del Foc. (noaptea de foc) sau la Nit de les Bruixes (noaptea vrăjitoarelor) .

Bogăția sa simbolică poate concura cu greu cu orice altă sărbătoare. Deoarece combină diverse elemente precum focul, apa, plantele medicinale, cântecele, dansurile și magia. Părerea mea personală este că în regiunea Catalonia, această sărbătoare primește mai multă atenție decât revelionul.  Oamenii își petrec toată noaptea pe plaja  împreună cu familia, cu focuri de tabără, artificii și  șampanie. Această noapte este în principal despre purificare, sănătate și noi începuturi. 

De exemplu, în Spania se spune că bărbații și femeile care se uită pe fereastra casei fix la miezul nopții, vor vedea pe cea sau cel care va deveni dragostea vieții lor. Iar în același timp, în România, fetele strâng  flori de sânziene pentru a le pune sub perna urmând sa își viseze ursitul.  

Această noapte este considerată  a fi și momentul cel mai bun, pentru a începe culegerea plantelor medicinale sau de leac.

În Spania, toți cei care se scaldă în rouă, vor fi protejați pe tot parcursul anului. Conform tradiției, dacă ai probleme de fertilitate, tu și partenerul tău, veți sări șapte valuri împreună ținându-vă de mână. În România, pentru a scăpa de boli, fetele și nevestele se spală în ape curgătoare. Iar pentru a avea parte de fertilitate, înainte de răsăritul Soarelui, femeile se tăvălesc dezbrăcate în rouă

Aparte de ritualul de purificare cu apă, se pare că acestă sărbătoare aduce în prim plan și focul. Pentru alungarea spiritelor malefice, românii aprind focuri în care se aruncă substanțe puternic mirositoare, se cânta și se dansează. Spaniolii aruncă în foc bilețele cu dorințe sau lucrurile nefolositoare, ulterior făcând cate 3, 7 sau 9 salturi peste flăcări.

O altă asemănare o reprezintă tema morții și prevestirea acesteia. În Spania, femeile care la miezul nopții se privesc în oglinda la lumina unei lumânări, vor putea vizualiza momentul în care vor muri. În România oamenii aruncă pe acoperișul caselor coronițe cu flori de sânziene culese în această zi, înainte de răsăritul Soarelui. Cei a căror coronița rămâne pe acoperiș, vor avea o viață lungă. Spre deosebire de cei a căror coronița de sânziene cade.

Se spune că la miezul nopții se deschid Cerurile. Femeile primesc fertilitate, se înmulțesc animalele și pasările iar plantele primesc puteri de leac. Cei cu har pot înțelege graiul animalelor și pot asculta cântecul îngerilor. Oamenii creează un front comun de energie spirituală pe undele căruia transmit dorințe și gânduri bune. Toată lumea trăiește și simte altfel această noapte magică de sărbătoare.

Sper ca noaptea ce tocmai a trecut să vă fi adus pacea necesară, energie și încredere!â